Dokumenti

Krivotvoritelji hrane

naslovnica

U knjizi 'Krivotvoritelji hrane', Thilo Bode, bivši šef Greenpeacea za Njemačku i osnivač Foodwatcha otkriva kako prehrambena industrija na posve legalan način vara kupce navodeći lažne podatke na deklaracijama - od sastava namirnica, preko podrijetla sve do količine.

Sustav moći - Noam Chomsky i u hrvatskim knjižarama

profil

Knjiga razgovora Davida Barsamiana s Noamom Chomskim, Sustav moći, s podnaslovom Razgovori o globalnim demokratskim pobunama i novim izazovima pred američkim imperijem, u izdanju Naklade Ljevak u biblioteci Book Marker publicističko je štivo koje u formi pregnantnih intervjua predstavlja aktualna razmišljanja jednoga od najzanimljivijih suvremenih mislilaca, i to o gorućim globalnim temama.

Zašto EU više ne postoji

Svi stupovi na kojima je građena Evropska unija i koji su opravdavali njeno postojanje danas su srušeni, piše Ivan Krastev.

Evropska unija više ne postoji, barem ne onakva kakvu poznajemo. A pitanje nije kakav će oblik zadobiti nova unija, nego zašto Evropa koja je bila predmet naših snova više ne postoji? Odgovor je jednostavan: svi stubovi na kojima je građena Evropska unija i koji su opravdavali njeno postojanje danas su srušeni.

Zašto je morao umrijeti Allende

za govornicom

Četrdeset godina je prošlo otkad je Salvador Allende poginuo u palači La mined u Santiagu, pokušavajući se obrani kalašnjikovim koji mu je poklonio Fidel Castro.

U ovom članku iz New Statesman objavljenom u ožujku 1974 nobelovac Gabriel Garcia Marquez analizira Aljendeov rad u Čileu, poslove njegovih suparnika sa Sjedinjenim državama i uspon njegovog nasljednika - generala Augusta Pinocheta.