Despoti

Ekvador razmišlja o povlačenju azila Julianu Assangeu

brada

Ekvador je sve bliži povlačenju azila osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu i izbacivanju iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu u kojem boravi zadnjih šest godina, objavio je u subotu američki istraživački novinar Glenn Greenwald.

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno u petak je posjetio Veliku Britaniju i susreo se s dužnosnicima kako bi dovršio sporazum pod kojim bi zaštita Assangea bila ukinuta, nakon čega će biti predan britanskim vlastima, piše Greenwald na svojoj internetskoj stranici Intercept.

Hebrejski postaje jedini službeni jezik u Izraelu, arapski degradiran

prijetnja

Izraelski parlament usvojio je u četvrtak nacrt zakona kojim se Izrael definira kao "državu-naciju židovskog naroda", u okviru kojega je modificiran kontroverzni članak kojim se predviđalo osiguravanje novih lokaliteta za Židove.

Tim se tekstom usvojenim sa 62 glasa za i 55 protiv određuje da hebrejski postaje jedini službeni jezik Izraela, dok je ranije arapski imao identičan status s hebrejskim, te nalaže da su "židovska naselja (u Izraelu) od nacionalnog interesa".

​Saudijska Arabija zabranjuje brojne video igre

konzola

Saudijska Arabija priopćila je u ponedjeljak kako zabranjuje dugačku listu popularnih video igara nakon što su se pojavili navodi da je dvoje djece izvršilo samoubojstvo jer su na to bili ohrabreni u online igri.

Ukupno će biti zabranjeno 47 igara, među kojima su "Grand Theft Auto V", "Assassin's Creed 2" i "Witcher", zbog nenaznačenih kršenja pravila i propisa.

Na modnoj reviji u Saudijskoj Arabiji dronovi zamijenili manekenke

Prvi tjedan mode koji se u Saudijskoj Arabiji održao se još početkom godine, ponovno je postao aktualan zahvaljujući snimci koja se pojavila na Twitteru.

Naime, kako u ovoj zatvorenoj državi žene nemaju gotovo nikakva prava, njih su na pisti zamijenili ni manje ni više nego dronovi.

Leteće "manekenke" tako su predstavile najnovije haljine mnogih velikih imena poput Dolce&Gabanne leteći po dvorani luksuznog hotela Hilton u Jeddahu.

Kraj interneta kakvog poznajemo?

tipkovnica

Nedavno je na snagu stupila Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR) korisnika u Europskoj uniji čiji je cilj zaštiti korisnike i način na koji se njihovi podaci prikupljaju, koriste i pohranjuju, no ova je uredba, odnosno brojne nejasnoće oko njene primjene u poslovanju, donijela veliku glavobolju brojnim kompanijama.

Europska unija sada priprema novi zakon, odnosno direktivu s kojom želi zaštititi nositelje autorskih prava, no ta bi direktiva mogla u potpunosti promijeniti internet kakvog poznajemo i cenzurirati i filtrirati internetski sadržaj.

Trump nazvao meksičke imigrante 'životinjama'

prijetnja

Američki predsjednik Donald Trump našao se na udaru meksičke javnosti nakon što je rekao da su migranti iz te države životinje.

Trump je obrazložio je da je pod terminom "životinje" mislio na imigrante pripadnike kriminalnih bandi koji ilegalno ulaze u SAD, a ne na druge imigrante.

On je to kazao odgovarajući na pitanje novinara nakon susreta s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Uskoro odluka o neutralnosti Interneta

ilustracija

Američka pravila o neutralnosti interneta prestat će postojati 11. lipnja, kada će na snagu stupiti nova pravila koja će dati pružateljima internetskih usluga šira prava u ograničavanju načina na koji korisnici pristupaju internetu i sadržaju na internetu.

Podsjetimo, američki savezni odbor za komunikacije (FCC) u prosincu je donio odluku kojom poništava pravila o "otvorenom internetu" donesena 2015. godine. Ta pravila branila su pružateljima internetskih usluga blokiranje ili usporavanje pristupa sadržaju na internetu odnosno branila dodatno naplaćivanje pristupa sadržaju.

Višegodišnji zatvor za 14 novinara koji su pisali protiv Erdogana

prijeti

Turski sud osudio je u srijedu 14 novinara, urednika i ostalih djelatnika oporbenog lista Cumhuriyet na kazne od dvije i pol do sedam i pol godina zatvora po optužbama za terorizam, dok je troje ljudi oslobođeno.

Taj je slučaj, inače, izazvao globalne kritike vezane uz gušenje medijskih sloboda pod turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

Odvjetnik Ozden Ozdemir istaknuo je kako je još jedan optuženi, koji nije zaposlen u tom listu, osuđen na desetogodišnju kaznu i to zbog aktivnosti na Twitteru.

Planiraju uvesti porez na WhatsApp, Twitter i Facebook

Vlasti Ugande uskoro planiraju uvesti porez na društvene mreže. Vlada Ugande ovaj korak opravdava brigom za nacionalnu sigurnost zemlje i potrebom daljeg širenja elektroenergetske mreže.

Trebamo novac da bi održali sigurnost zemlje i proširili elektroenergetsku mrežu kako bi građani mogli što više i što češće uživati u društvenim mrežama, kazao je Matia Kasaija, ministar financija Ugande.

Istaknuo je da bi porez plaćali svi korisnici mobilnih telefona koji imaju instalirane aplikacije WhatsApp, Twitter i Facebook.

Gdje žene još čekaju pravo glasa?

Na današnji dan 1977. godine žene su prvi put glasovale u "srcu Europe", u Lihtenštajnu.

I u drugim europskim zemljama koje se danas smatraju demokratskim i ekonomskim uzorima biračka prava žena bila su stopirana tijekom velikog dijela 20. stoljeća.

Tako je Švicarska sve do 1971. godine odbijala ženama osigurati to pravo.

Najtvrdokorniji je bio švicarski kanton Appenzell Innerrhoden, koji je tek 1991. godine dao pravo glasa ženama na lokalnim izborima, i to pod pritiskom sa savezne razine.