Despoti

Planiraju uvesti porez na WhatsApp, Twitter i Facebook

Vlasti Ugande uskoro planiraju uvesti porez na društvene mreže. Vlada Ugande ovaj korak opravdava brigom za nacionalnu sigurnost zemlje i potrebom daljeg širenja elektroenergetske mreže.

Trebamo novac da bi održali sigurnost zemlje i proširili elektroenergetsku mrežu kako bi građani mogli što više i što češće uživati u društvenim mrežama, kazao je Matia Kasaija, ministar financija Ugande.

Istaknuo je da bi porez plaćali svi korisnici mobilnih telefona koji imaju instalirane aplikacije WhatsApp, Twitter i Facebook.

Gdje žene još čekaju pravo glasa?

Na današnji dan 1977. godine žene su prvi put glasovale u "srcu Europe", u Lihtenštajnu.

I u drugim europskim zemljama koje se danas smatraju demokratskim i ekonomskim uzorima biračka prava žena bila su stopirana tijekom velikog dijela 20. stoljeća.

Tako je Švicarska sve do 1971. godine odbijala ženama osigurati to pravo.

Najtvrdokorniji je bio švicarski kanton Appenzell Innerrhoden, koji je tek 1991. godine dao pravo glasa ženama na lokalnim izborima, i to pod pritiskom sa savezne razine.

Trump upravlja Bijelom kućom kao mafijaški boss

Bivši direktor FBI James Coney tvrdi kako Donald Trump upravlja Bijelom kućom kao mafijaški bos. Comey je to naveo u novoj još neobjavljenoj knjizi, a koja je napisana nakon što ga je Trump otpustio zbog istrage koju FBI vodi o ruskom uplitanju u izbore 2016.

Comey piše kako Trump traži apsolutnu lojalnost koja ga je podsjetila na način rada mafije. Ističe kako Trump misli da je cijeli svijet protiv njega te stalno govori neistine.

Život u zemlji bez kriminala

panorama

Jelena i Zoran Panić iz Niša, s dvojicom sinova, među malobrojnim su Srbima koji žive na Islandu, u zemlji gdje ima posla za sve, s vrhunskom zdravstvenom zaštitom, gdje gotovo nema kriminala, u kojoj administrativne poslove završite za desetak minuta preko interneta i gdje se velika pažnja posvećuje ekologiji.

Ova obitelj u Reykjaviku živi gotovo dva desetljeća, a prvo je u tu otočnu zemlju otišao otac Zoran i to po pozivu jednog nogometnog kluba.

​Erdogan šokirao izjavom da će djevojčici biti ukazana čast ako pogine u borbi

Erdogan i djevojčica

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan našao se na udaru kritika nakon što je, tijekom govora na kongresu AK stranke, djevojčici u vojnoj uniformi kazao kako će joj biti ukazana čast ako pogine u borbi.
Ukoliko postane mučenica, položit će zastavu preko nje, kazao je Erdogan na kongresu svoje partije dok je uplakana djevojčica stajala pored njega.

Erdoganov govor opisan je kao zlostavljanje djeteta i glorifikacija smrti.

Ona je simbol palestinskog otpora i ostaje iza rešetaka

Ahed Tamimi

Šesnaestogodišnja Ahed Tamimi, koju Palestinci smatraju nacionalnom junakinjom jer se goloruka već nekoliko godina suprotstavlja izraelskim vojnicima i policiji, ostat će u zatvoru do završetka suđenja zbog navodnog napada, odlučio je u srijedu izraelski vojni sud.

Ahed je uhićena nakon što je 15. prosinca snimljena kako se pred svojom kućom u selu na okupiranoj Zapadnoj obali suprotstavlja izraelskom vojniku. Na video snimci Ahed udara po ruci izraelskog časnika, a vojnika do njega udara po licu. Obojica su naoružana i s kacigama, no ostaju pasivni.