Akcije

Dodjela Nobelovih nagrada u znaku prosvjeda i skandala

prosvjedi

U glavnom gradu Švedske Stockholmu održana je svečanost na kojoj su dobitnicima dodijeljene Nobelove nagrade za 2018. godinu u oblasti fizike, medicine, kemije i ekonomije.

Nagrade na svečanosti, kojoj su prisustvovali članovi kraljevske obitelji Švedske i veliki broj uzvanica, ovogodišnjim dobitnicima, čija imena su priopćena u rujnu, uručio je švedski kralj Carl Gustaf XVI.

Objavljena 'Ženska Biblija'

Posljednja večera

Umorne od toga da se sveti tekstovi koriste kao opravdanje za pokoravanje žena, skupina teologinja iz katoličko-protestantskog svijeta udružila je snage u pisanju "Ženske Biblije".

Žene koje poznajemo u prijevodima i interpretacijama biblijskih tekstova uglavnom su sluškinje, prostitutke ili svetice, koje plešu za kraljeve ili kleče pred Isusom i ljube mu noge. I dok mnoge feministice pozivaju na potpuno odbacivanje Biblije, kršćanstva i religije općenito, eklektična skupina teologinja tvrdi da, tumači li se pravilno, Sveto pismo može biti oruđe za promociju emancipacije žena.

Baltimore prvi veći američki grad koji je zabranio privatizaciju vode

voda

Grad Baltimore u utorak je velikom većinom izglasao zabranu privatizacije vode i sustava kanalizacija, što su oni koji podupiru tu ideju nazvali prvom takvom američkom odlukom.

Oko 77 posto glasača, od njih ukupno 148 000, podržalo je prijedlog kojim bi gradska povelja proglasila "neotuđivost" kanalizacije i sustava vodoopskrbe. Većina je glasova prebrojana od srijede ujutro.

Dužnosnik grada Baltimorea rekao je kako je više gradova izrazilo interes za donošenje sličnog zakona.

Na Islandu organiziraju "dan bez telefona"

panorama

Organizacija "Save the Children Iceland" ove nedjelje će na Islandu po drugi put organizirati "dan bez telefona".

Predstavnici ove nevladine organizacije su u razgovoru sa novinarima kazali da očekuju da se na ovu inicijativu odazove što veći broj građana te da vrijeme "bez telefona" što kvalitetnije i smislenije provedu s obitelji i prijateljima.

Dodali su kako očekuju da svi oni koji žele sudjelovati u nedjelju od 9 do 21 sat nikako ne koriste telefone.

Ni pošteno ni održivo - žene u EU zarađuju 16,2 posto manje nego muškarci

žene

Žene diljem Europske unije za svoj rad plaću primaju do 3. studenoga, a nakon tog datuma do kraja godine rade besplatno, kazala je u petak Europska komisija slikovito opisavši razliku u plaći između muškaraca i žena.

Takozvani dan jednakih plaća proglašen je kako bi se upozorilo na činjenicu da žene i dalje u EU zarađuju manje od muškaraca i onda kada obavljaju jednak posao na istom radnom mjestu.

Djevojčica s balonom trebala je biti izrezana do kraja

izrezana slika

Platno "Djevojčica s balonom", prodano na dražbi u Sotheby'su, trebalo je biti izrezano do kraja rezačem skrivenim u okviru, objavio je autor u novom videu objavljenom na njegovoj internetskoj stranici.

Misterij oko djelomičnog uništenja platna tijekom dražbe u Londonu povećao se nakon što je anonimni umjetnik koji djela potpisuje s Banksy postavio snimku probe u kojoj je platno izrezano do kraja.
Na probama je svaki put bilo izrezano, navodi se u tekstu u novom videu.

Žene sve češće tetoviraju vješalicu, a razlog je zbilja mračan i potresan

tetovaža

Na Instagramu se u posljednje vrijeme često mogu vidjeti fotke s tetovažama malih vješalica. Tetovaža simbolizira pravo na siguran pobačaj, a trend tetoviranja je krenuo u Americi gdje je šest žena na visokim pozicijama tetoviralo malu vješalicu kao znak pobune protiv zatvaranja klinika za siguran pobačaj.

Sve više žena tetovira vješalicu kako bi upozorile na opasnost od ilegalnih pobačaja koji se u zemljama u kojima je zabranjen izvode pod nekontroliranim i opasnim uvjetima za život žene.

Banksy se potvrdio kao jedan od najvećih živućih umjetnika i kritičara sustava u kojem živimo

rezač

Banksy, umjetnik zasad još uvijek nepoznata identiteta, svojim satiričnim djelima često izražava nezadovoljstvo, kako kaže, surovim kapitalističkim sustavom u kojem živimo.

Sada je očito otišao korak dalje jer se njegova slika 'Djevojčica s balonom' samouništila netom što je na aukciji u Londonu za nju licitirano 860.000 britanskih funti.

Posjetitelji aukcije nisu mogli doći k sebi kada je slika, tik nakon prodaje, iz okvira izašla izrezana u komadiće.