Akcije

Mediji ustali protiv Trumpa

Trump

Više od 350 američkih medijskih kuća objavit će u četvrtak uvodnike u kojima će se obračunati s napadima američkog predsjednika Donalda Trumpa na slobodu medija nakon što je list Boston Globe pozvao na nacionalnu kampanju te vrste.

Američki predsjednik učestalo članke koji su kritični prema njemu ili prenose informacije koje mu na neki način nanose štetu naziva "lažnim vijestima", dok je medije u više navrata nazvao "neprijateljima naroda", piše Hina.

Trump je posljednji predsjednik SAD-a

en face

Cjenjeni, ali i kontroverzni američki redatelj Michael Moore objavio je trailer za svoj novi dokumentarac pod nazivom Fahrenheit 11/9 u kome iznosi tezu kako američki predsjednik Donald Trump želi biti doživotni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i da on je vjerojatno posljednji lider najmoćnije zemlje svijeta.

Film je napravljen kao nastavak njegovog filma Fahrenheit 9/11 iz 2004. godine koji se bavi događajima pred 11. rujna 2001. godine, i u kome je prikazao rat tadašnjeg predsjednika SAD-a protiv terorizma.

Moderno ropstvo u lancima nabave

funte

Britanska vlada zatražila je od zakonodavaca da ponovno pregledaju ključan zakon protiv ropstva kako bi se zajamčilo da prati korak s tim kriminalom u porastu, nakon što su podaci vlade otkrili da moderno ropstvo državu godišnje stoji milijarde funta.

Vlada u Londonu također je pozvala tamošnje kompanije da se pozabave modernim ropstvom koji se skriva u njihovim nabavnim lancima. Takav je apel uslijedio nakon što je britansko ministarstvo unutarnjih poslova ustanovilo da taj zločin Britaniju godišnje unazadi i do 4,3 milijarde funta (5,6 milijardi dolara).

"Obitelji pripadaju zajedno" - prosvjedi protiv Trumpove politike

žica

Diljem Sjedinjenih Američkih Država očekuju se prosvjedi protiv imigracijske politike administracije Donalda Trumpa i odluke o odvajanju djece od roditelja imigranata.

Središnji će se prosvjed, pod nazivom "Obitelji pripadaju zajedno", održati u Washingtonu, a ostali se planiraju u 700-ak gradova. Nekoliko ih je već održano proteklih dana, a snažno je odjeknulo i uhićenje 500-ak žena koje su ovoga tjedna prosvjedovale ispred Senata. Među njima je i glumica Susan Sarandon, koja je na twitteru objavila da je jedna od uhićenih.

Nizozemci će plaćati građanima koji na posao idu biciklom

na biciklu

Bicikliranje u Nizozemskoj moglo bi se dodatno isplaćivati tamošnjem stanovništvu. Naime, ministarstvo infrastrukture i upravljanja vodnim resursima donijelo je prijedlog financijske naknade biciklistima koji na posao putuju na dva kotača.

Izađimo iz automobila i sjednimo na bicikle. Cilj nam je pridobiti novih 200.000 ljudi koji bi biciklima napravili tri milijarde kilometara više, objavila je Stientje van Veldhoven, zamjenica ministrice infrastrukture i upravljanja vodnim resursima.

Stotine djece iz Venezuele žrtve dječjeg rada u Kolumbiji

dijete

U kampanji za iskorjenjivanje dječjeg rada u Kolumbiji u posljednja tri mjeseca otkriveno je gotovo pet tisuća slučajeva djece koja su bila radno eksploatirana, uključujući ih više stotina iz ekonomski pogođene Venezuele, priopćila je u utorak kolumbijska vlada.

Iako je stopa dječjeg rada u Kolumbiji posljednjih godina u padu, procjenjuje se da oko 850 tisuća djece u dobi od 5 do 17 godina radi, a ne pohađa školu u punoj satnici ili uopće.

Moramo se vratiti na Mjesec, ali ovaj put i ostati tamo

u parku

Naseljavanje i kolonizacija Mjeseca "nužni su" za preživljavanje ljudske rase, izjavio je direktor i vlasnik Amazona Jeff Bezos.

Moramo se vratiti na Mjesec, te ovoga puta i ostati tamo, rekao je Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, na konferenciji o svemirskom razvoju u Los Angelesu ovog petka. Dodao je kako je spreman svojim raketnim startupom, Blue Origin, pomoći utrti put za daljnje istraživanje Mjeseca te kasnije naseljavanje.

Deseci tisuća Francuza prosvjeduju zbog socijalnih i gospodarskih reformi

prosvjedi

Više desetaka tisuća osoba prosvjedovalo je u subotu protiv predsjednika Emmanuela Macrona i njegovih reformi na poticaj političkog pokreta Nepokorena Francuska.

Taj pokret radikalne ljevice, čiji je zastupnik Francois Ruffin pokrenuo prosvjed, ističe da se okupilo 160.000 osoba koje Macronu žele reći stop. Vlada je posljednjih dana strahovala da bi prosvjed mogao izmaknuti kontroli pošto se oko 1200 maskiranih prosvjednika odjevenih u crno okupilo na marginama godišnje sindikalne parade u povodu Praznika rada.