Akcije

Baltimore prvi veći američki grad koji je zabranio privatizaciju vode

voda

Grad Baltimore u utorak je velikom većinom izglasao zabranu privatizacije vode i sustava kanalizacija, što su oni koji podupiru tu ideju nazvali prvom takvom američkom odlukom.

Oko 77 posto glasača, od njih ukupno 148 000, podržalo je prijedlog kojim bi gradska povelja proglasila "neotuđivost" kanalizacije i sustava vodoopskrbe. Većina je glasova prebrojana od srijede ujutro.

Dužnosnik grada Baltimorea rekao je kako je više gradova izrazilo interes za donošenje sličnog zakona.

Na Islandu organiziraju "dan bez telefona"

panorama

Organizacija "Save the Children Iceland" ove nedjelje će na Islandu po drugi put organizirati "dan bez telefona".

Predstavnici ove nevladine organizacije su u razgovoru sa novinarima kazali da očekuju da se na ovu inicijativu odazove što veći broj građana te da vrijeme "bez telefona" što kvalitetnije i smislenije provedu s obitelji i prijateljima.

Dodali su kako očekuju da svi oni koji žele sudjelovati u nedjelju od 9 do 21 sat nikako ne koriste telefone.

Ni pošteno ni održivo - žene u EU zarađuju 16,2 posto manje nego muškarci

žene

Žene diljem Europske unije za svoj rad plaću primaju do 3. studenoga, a nakon tog datuma do kraja godine rade besplatno, kazala je u petak Europska komisija slikovito opisavši razliku u plaći između muškaraca i žena.

Takozvani dan jednakih plaća proglašen je kako bi se upozorilo na činjenicu da žene i dalje u EU zarađuju manje od muškaraca i onda kada obavljaju jednak posao na istom radnom mjestu.

Djevojčica s balonom trebala je biti izrezana do kraja

izrezana slika

Platno "Djevojčica s balonom", prodano na dražbi u Sotheby'su, trebalo je biti izrezano do kraja rezačem skrivenim u okviru, objavio je autor u novom videu objavljenom na njegovoj internetskoj stranici.

Misterij oko djelomičnog uništenja platna tijekom dražbe u Londonu povećao se nakon što je anonimni umjetnik koji djela potpisuje s Banksy postavio snimku probe u kojoj je platno izrezano do kraja.
Na probama je svaki put bilo izrezano, navodi se u tekstu u novom videu.

Žene sve češće tetoviraju vješalicu, a razlog je zbilja mračan i potresan

tetovaža

Na Instagramu se u posljednje vrijeme često mogu vidjeti fotke s tetovažama malih vješalica. Tetovaža simbolizira pravo na siguran pobačaj, a trend tetoviranja je krenuo u Americi gdje je šest žena na visokim pozicijama tetoviralo malu vješalicu kao znak pobune protiv zatvaranja klinika za siguran pobačaj.

Sve više žena tetovira vješalicu kako bi upozorile na opasnost od ilegalnih pobačaja koji se u zemljama u kojima je zabranjen izvode pod nekontroliranim i opasnim uvjetima za život žene.

Banksy se potvrdio kao jedan od najvećih živućih umjetnika i kritičara sustava u kojem živimo

rezač

Banksy, umjetnik zasad još uvijek nepoznata identiteta, svojim satiričnim djelima često izražava nezadovoljstvo, kako kaže, surovim kapitalističkim sustavom u kojem živimo.

Sada je očito otišao korak dalje jer se njegova slika 'Djevojčica s balonom' samouništila netom što je na aukciji u Londonu za nju licitirano 860.000 britanskih funti.

Posjetitelji aukcije nisu mogli doći k sebi kada je slika, tik nakon prodaje, iz okvira izašla izrezana u komadiće.

Soroševa zaklada podigla tužbu protiv Mađarske

izjava

Zaklada Otvoreno društvo (OSF) američkog milijardera Georgea Sorosa priopćila je u ponedjeljak kako je na Europskom sudu za ljudska prava podigla tužbu protiv Mađarske zbog sprječavanja njezina humanitarnog rada u toj zemlji.

Odluka dolazi pošto je Mađarska u lipnju donijela paket zakona pod nazivom "Zaustavimo Sorosa" koji predviđa 25-postotno oporezivanje nevladinih organizacija koje pomažu migrantima i kaznu od godinu dana zatvora za pomaganje pri njihovu ilegalnom ulasku u zemlju.

Mediji ustali protiv Trumpa

Trump

Više od 350 američkih medijskih kuća objavit će u četvrtak uvodnike u kojima će se obračunati s napadima američkog predsjednika Donalda Trumpa na slobodu medija nakon što je list Boston Globe pozvao na nacionalnu kampanju te vrste.

Američki predsjednik učestalo članke koji su kritični prema njemu ili prenose informacije koje mu na neki način nanose štetu naziva "lažnim vijestima", dok je medije u više navrata nazvao "neprijateljima naroda", piše Hina.

Trump je posljednji predsjednik SAD-a

en face

Cjenjeni, ali i kontroverzni američki redatelj Michael Moore objavio je trailer za svoj novi dokumentarac pod nazivom Fahrenheit 11/9 u kome iznosi tezu kako američki predsjednik Donald Trump želi biti doživotni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i da on je vjerojatno posljednji lider najmoćnije zemlje svijeta.

Film je napravljen kao nastavak njegovog filma Fahrenheit 9/11 iz 2004. godine koji se bavi događajima pred 11. rujna 2001. godine, i u kome je prikazao rat tadašnjeg predsjednika SAD-a protiv terorizma.