Masoni izlaze iz tajnosti?

pravila

Najveća masonska organizacija Velike Britanije Ujedinjena velika loža je objavila prvo neovisno izvješće "Budućnost masonstva" koji su sastavili istraživači iz Središta za istraživanje društvenih tema, uoči tristogodišnjice udruge 2017. godine.

Tajnik masonske organizacije Nigel Brown je rekao kako je došlo vrijeme napustiti prakticiranje tajnosti napusti i da se masonstvo osvijetli.

"Sada smo veoma aktivni na polju razotkrivanja mitova i reputacije koja prati masonstvo. Za nas je izuzetno bitno da se, na primjer, razbiju mitovi o tajnom rukovanju ili nekim drugim uvrnutim pravilima", rekao je Brown.

Međutim, postoje autori koji su napisali knjige i obavili istraživanja o masonima, a jedan od najpoznatijih je Martin Short koji je autor knjige "Unutar bratstva" iz 1989. godine i koji tvrdi da je specijalna vrsta tajnog rukovanja stvarna.

"Ukoliko, na primjer, sretnete srednje rangiranog policajca i rukujete se sa njim osjetit ćete pritisak između drugog i srednjeg prsta. Palac će promijeniti poziciju i osjetit ćete kako vam neko zapravo daje elektrošokove", rekao je Short.

Izvješće koje je obavljeno pod pokroviteljstvom masonske organizacije ima za cilj razbiti legende i mitove u koje ljudi vjeruju kada je riječ o toj tajnoj organizaciji. Najveća masonska organizacija u Engleskoj i Walesu ima oko pola milijuna članova i šest milijuna širom svijeta. Prvi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Washington, kao i Benjamin Franklin, su bili masoni.

Kolumnist Observera Nick Cohen tvrdi da su masoni bili dežurni krivci svih teorija zavjera, počevši od Francuske revolucije na ovamo. Cohen navodi primjer kako islamska partija Hamas, koja krivi masone i njihovu suradnju sa Židovima i Rotary klubom te tako želi uništiti Palestinu, zapravo traži izgovor za lošu politiku i diplomaciju.

Tajnik Ujedinjene velike lože Brown je potvrdio da će novi izvještaj i istraživanje otvoriti diskusiju o tome tko su i što su masoni i da su svi članovi uzbuđeni što će mnogi mitovi i teorije zavjere biti odbačeni. Brown je potvrdio da je svakako laž da je organizacija isključivo muška jer postoji 20.000 članica u organizaciji.

BBC
petak, 16. ožujka, 2012. - 14:50