Prije 16 godina dekriminalizirali sve droge, rezultati su zapanjujući

Portugal je početkom ovog stoljeća imao velike probleme s drogom i kriminalom. Unatoč velikom broju policajaca (435 na 100.000 stanovnika - 9. u svijetu) i žestokom ratu protiv droga, ovisnost među stanovništvom o teškim drogama je rasla, a s njom i kriminal. 1999. godine ovisnici o heroinu činili su 1% ukupnog portugalskog stanovništva, a zemlja je imala najveću stopu smrtnosti od AIDS-a povezanog s ovisnošću o drogama u Europi.

Vlada više nije znala što učiniti da zaustavi taj trend pa su povukli vrlo kontroverzan i jedinstven potez - dekriminalizirali su sve droge. Od 2001. godine, korištenje ni posjedovanje niti jedne vrste droga, od marihuane do heroina, nije kazneno djelo niti podliježe pravnom sankcioniranju. Droge i dalje nisu legalne (dakle, nisu službeno dopuštene), nego se ovisnike upućuje u zdravstvene institucije po pomoć u borbi protiv ovisnosti. U velikoj većini slučajeva kad je netko uhvaćen s drogom, bio ovisnik ili diler, biva nekažnjen.

Pomislili smo da će to biti bolji način kako dovesti taj problem pod kontrolu, objasnio je kreator reforme portugalskog zakona o drogama Joao Goulao u intervjuu 2013. godine za Der Spiegel. Kazneno gonjenje ovisnika očito nije funkcioniralo.

Danas, 16 godina nakon dekriminalizacije droga Portugalci nisu požalili jer život je osjetno promijenjen. Infekcije HIV-ov povezane s drogama pale su za 90%, smrtnost povezana s drogama im je druga najniža u Europskoj uniji. Samo troje od milijun ljudi umire godišnje od predoziranja, dok ih na razini EU na milijun stanovnika umire 17.

Broj odraslih koji su probali droge se smanjio, a broj mladih koji puše "sintetičku marihuanu" (koja je legalna, ali može biti izrazito opasna) je u Portugalu najniži među zemljama EU.

Portugal, koji je još prije 15-ak godina bio vodeći po smrtnosti od predoziranja, u usporedbi s jednom Švedskom, koja ima vrlo stroge zakone protiv droge, danas stoji ovako:

Stopa ubojstava u Portugalu je sada 1 ubojstvo godišnje na 100.000 stanovnika dok je u SAD-u peterostruko veća. Stopa silovanja je 4 na 100.000 stanovnika godišnje ili 7 puta manje nego u SAD-u. Po stopi nasilnog kriminala Portugal je 69. u svijetu i 10 puta mirniji od SAD-a.

Na Svjetskom indeksu mira, koji mjeri razne parametre uključujući kriminal, samoubojstva, ovisnost i drugo, Portugal se ove godine našao na visokom 3. mjestu u svijetu (iza Islanda i Novog Zelanda) kao najmirnija država u Europskoj uniji. Portugal je živi dokaz kako upravo dekriminalizacija, a ne represija i kažnjavanje, rezultira smanjenjem ovisnosti, smrtnosti od predoziranja i kriminala. Želite se boriti protiv droga? Onda zahtijevajte potpunu dekriminalizaciju droga.