Srbijanski akademici niječu Darwinovu teoriju evolucije

Srbijanskom Ministarstvu prosvjete, Odboru za obrazovanje, predsjedništvu Srpske akademije nauka (SANU) i sveučilištima diljem Srbije predana je peticija za reviziju nastave Darwinove teorije evolucije, objavili su mediji u petak.

Peticiju su potpisala 52 akademika, znanstvenih savjetnika i profesora fakulteta, 61 doktor znanosti, pet magistara znanosti i pedeset liječnika specijalista.

Među potpisnicima su i 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i kemičara, osam umjetnika kao i pet novinara i svećenika.

Potpisnici mole nadležne institucije da ozbiljno razmotre navedene činjenice u obrazloženju peticije te razmjerno važnoj ulozi u državi i društvu doprinesu realnom sagledavanju i usuglašavanju navedenih činjenica.

Dekan Biološkog fakulteta u Beogradu Željko Tomanović ocijenio je kako se radi o starim, potpuno anakronim i neznanstvenim idejama za koje ne postoji nijedna znanstvena spoznaja koja bi im išla u prilog. Mada sam siguran da državne institucije neće ozbiljno shvatiti peticiju, ipak će visokoškolske i znanstvene ustanove reagirati kod nadležnih, kazao je Tomanović.

Inicijative i gledišta navedena u peticiji o navodno "spornoj" Darwinovoj teoriji evolucije nisu novost u srbijanskom obrazovanju.

Sveučilišna profesorica i bivša ministrica prosvjete u vladi Vojislava Koštunice, Ljiljana Čolić, govorila je kako je moguće izbacivanje Darwinove teorije evolucije iz nastavnog programa nakon čega je, pod pritiskom znanstvenih krugova 2004. godine podnijela ostavku.

Danas